De meningslösa

De meningslösa (1996-99)

En gangsterkomedi.

En historia om tre högst mÀnskliga yrkesmördare; Psykot, Puckot, BÀvern och en undercoversnut, som kallas Sheriffen.
Sheriffens uppgift Àr att finna bevis för att kunna arrestera de övriga i gÀnget och han lever i stÀndig skrÀck för att bli avslöjad. Hans nervositet lyser igenom och han Àr stÀndigt pÄ vÀg att försÀga sig. Ledaren i gÀnget, Psykot, Àr en labil vapenfetischist med extremt kort stubin, som handlar först och tÀnker sedan. Hans stÀndige följeslagare, Puckot, lyckas allt som oftast sjabbla till det, hans kodnamn antyder varför. Sista medlemmen i ligan kallas BÀvern och Àr ett störningsmoment av rang. Han Àr ett levande eko. I tid och otid levererar han upprepningar av allt de andra sagt, som om det vore hans egna reflektioner.
Deras sjÀlvupptagenhet och tÀvlan om inbördes rangordning, överskuggar deras gemensamma mÄl, att planera och genomföra ett bankrÄn. Kort sagt, de fyra karaktÀrerna Àr av det slaget, som snackar mycket i liten verkstad. Livet, kÀrleken och mÀnskligheten avhandlas i denna absurda gangsterhistoria. En pekoral över varat och intet.

Bakgrund:
De Meningslösa spelades som följetong en sĂ€song pĂ„, numera nedlagda, Tuben vid Odenplan, samt en sĂ€song pĂ„ restaurant Camarillo pĂ„ Kungstensgatan 22. Avsnitten ramades in av sketcher och stĂ„ upp av de medverkande, samt gĂ€ster. Varje avsnitt hade en eller flera gĂ€startister (bl.a Regina Lund, Anders Linder, Ted Åström, Gry Forssell och John Ajvide Lindkvist).
De olika episoderna sattes ihop till en turnéförestÀllning, en slags "best of" variant och Äkte land och rike runt.
PjÀsen blev framröstad till bÀsta förestÀllning pÄ Ungkulturdagarna pÄ Riksteatern 1996, vilket fick till följd att en uppföljare (en De MisstÀnktapastisch) köptes in vid samma tillstÀllning Äret dÀrpÄ (ensemblen var dÄ utökad med Pontus Ströbaek, som spelade Verbal Fint). PjÀsen spelades Àven en period pÄ Sten Sture i Uppsala. Sista förestÀllningen gavs 1999 pÄ Filmfestivalen Popcorns avslutningsfest.

Manus/regi:
Urban Bergsten, Anders Ferm, Staffan Fredén, Conny (Gustavsson) Petersén

Medverkande:
Urban Bergsten, Anders Ferm, Staffan Fredén, Conny (Gustavsson) Petersén

Läs nćgra recensioner här
Titta i bildarkivet