Motiv för medelklassen

Motiv för medelklassen (2000-01)

Motiv för medelklassen Àr ett samlingsnamn för tre komiska enaktare (Personhets, 5:5A och Efter) som tar sitt avstamp i Noréns verk, men Àr inget försök till parodiering eller plagiat. Snarare pastischer pÄ vissa teman och karaktÀrer, med en annan infallsvinkel. Om Norén skildrar de utslagna, de i skuggsidan, underklassen, sÄ skildrar dessa enaktare helt enkelt medelklassen och dess instÀllning till likartade situationer som Äterfinns i Lars Noréns pjÀser.

Bakgrund:
Idén till allt detta föddes i svallvÄgen efter Lars Noréns Personkrets 3:1 och den i vÄrt tycke snedvridna dialogen som uppstod efter. IstÀllet för att ta upp en allvarlig diskussion om den alarmerande ökningen av hemlösa och tiggare, lades tonvikten pÄ hur duktiga skÄdespelarna hade varit och vilken bra dialog Lars Norén skriver. Det sög tyckte vi. Vidare, Àr vÄr Äsikt, att empati och resurser, vÀldigt lÀtt missriktas och ter sig lÀtt absurda i efterhand. Med avstamp i det absurda gjorde vi istÀllet tre enaktare med smak av Norén ur en annan utgÄngspunkt. Trilogin spelades pÄ Södra bergens balalajkors scen, 5:5A spelades fristÄende pÄ FjÀderholmarna. Personhets och Efter spelades pÄ Teater Tribunalen och Teaterdagarna pÄ Riksteatern i Hallunda.

Personhets

Manus/regi:
Urban Bergsten

Medverkande:
Urban Bergsten, Anders Ferm, Staffan Fredén, Jannike Grut, Petter Holmqvist, Therese Söderberg / Noomi (Norén) Rapace, Karl Thor, Andreas Tottie / Ronn Elfors

I "Personhets" fÄr vi möta alkoholister, narkomaner, prostituerade men efter en lÄng stund förstÄr vi att allt inte stÄr rÀtt till. De alkoholister, prostituerade, narkomaner etc. som vi ser pÄ scenen verkar inte vara Àkta, eller? FörestÀllning tar en absurd vÀndning och utan att avslöja för mycket sÄ liknar det ett slags Swap your life -experiment i en minst sagt mÀrklig historia med medelklassen som huvudrollsinnehavare.

5:5A (En studiedag i brott)

Av:
Stefan Wiik, Andreas Tottie

Regi:
Anna Harling, Stefan Wiik

Medverkande:
Mia Ternström, Joakim Sikberg / Andreas Tottie, Hans-Åke Andersson, Tobias G Kronqvist

5:5A handlar om tre skÄdespelare som tagit hjÀlp av en brottsling, en slags förelÀsare, som ska lÀra dem att agera kriminella trovÀrdigt.

Efter

Manus:
Jonas Bjurström

Idé/regi:
Urban Bergsten

MEDVERKANDE:
Jonas Bjurström, Eva Rydegran, MÄns Westling / Jens Ohlin, Urban Bergsten

I "Efter" tar ett par i den övre medelklassen med sig en uteliggare hem, efter att ha varit pÄ teater och sett en pjÀs om utslagna. De försöker, Ätminstone som svepskÀl, att fÄ honom att komma tillrÀtta, Àven om deras huvudsakliga mÄl Àr att visa upp sin lÀgenhet och kunna berÀtta gamla historier, för en ny lyssnare.

Läs nćgra recensioner här
Titta i bildarkivet