Sex (2006-2007)

"SEX av Urban Bergsten

UtekvÀll.

Sex personer i en bar. En flackar med blicken och försöker fÄ syn pÄ nÄgon han kÀnner, en annan föredrar att vara för sig sjÀlv. En tredje vandrar omkring som guds gÄva till kvinnorna. DÀr Àr tjejen som inte vÄgar erkÀnna att hon Àlskar sex och killen som precis blivit dumpad. Och bakom bardisken stÄr den ouppnÄeliga bartendern.

Det Ă€r lĂ€tt att bli avskrĂ€ckt av teater som utspelar sig barmiljö. Allt blir sĂ„ tydligt, fredagsfylla och platta fraser - nĂ€r det Ă€r fĂ€rdigapplĂ„derat brukar jag helst bara vilja gĂ„ hem. Men inte den hĂ€r gĂ„ngen. I Urban Bergstens Sex Ă€r de berusade rollkaraktĂ€rerna kanske inte helt sympatiska (mĂ€nskligt), men jag vill Ă€ndĂ„ umgĂ„s med dem. Åtminstone för en kvĂ€ll.

Moa Gammel ser skeptisk ut medan hon kastar blickar omkring sig och vĂ€ger pĂ„ ena foten. Hon Ă€r stamgĂ€st pĂ„ den lokala baren men föredrar att stĂ„ ensam, Ă€ven om man anar hennes lĂ€ngtan nĂ€r hon fĂ„r syn pĂ„ stĂ€llets andra stammis, en Casanovatyp gestaltad av Christian Magdu. Han Ă€r irriterande pĂ„ alla sĂ€tt och plattityderna viner – det hĂ€r Ă€r killen som kĂ€nner sig smickrad av att kallas för ”sexmissbrukare”.

Matti Boustedt Àr trovÀrdigt dekadent och trött pÄ livets alla nödvÀndigheter. Han har precis blivit dumpad. Behöver man sÀga sÄ mycket mer? Han Àr missnöjd.

Hanna Fred-Ekman spelar den sjĂ€lvsĂ€kra bartendern som har ett svar pĂ„ varje desperat raggningsreplik, serverad av nĂ„gon av de berusade gĂ€sterna. Hon spelar med fascinerande sĂ€kerhet och trygg stĂ€mma. Men bĂ€st tajming stĂ„r Andreas Vaehis för. Hans lite tafatta försök att delta i samtalen med de andra gĂ„r
 sĂ„dĂ€r.

PjÀsen Àr inte direkt omvÀlvande, ingenting sticker ut eller vÀnder upp och ner. DÄ Àr den snarare underhÄllande, som en bra förfest. Och nÀr baren öppnar efter förestÀllningen Àr det fÄ som ens övervÀger att bege sig mot garderoben.

Lisa Ragvals
"
Ur Teaterstockholm.se